check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Aanzienlijke boete bij rijden zonder tolkastje in België

16 mei 2018

Sinds 1 april 2016 is in België een nieuw tolsysteem van kracht voor vrachtwagens, zwaarder dan 3,5 ton. Toch is de regeling niet bij alle Nederlandse bedrijven bekend die regelmatig naar België rijden en dit leidt soms tot een onaangename verrassing.

Hoge boete door opeenstapeling van boetes
Zo werd een Nederlandse ondernemer geconfronteerd met een boete van 12.000 euro voor het rijden met een vrachtauto zonder tolkastje in België. De administratieve verwerking van de overtredingen kan enkele weken in beslag nemen. Daardoor kon het voorkomen dat iemand een overtreding maakt, dat niet merkt en vervolgens meerdere keren dezelfde fout maakt. In dit geval is dat 12 maal gebeurd voordat de overtreding was ontvangen. De boete voor het rijden zonder tolkastje in België is 1.000 euro per overtreding.

Het kilometerafhankelijke tolsysteem kent helaas geen vrijstelling voor pechservicevoertuigen. Meer informatie over dit tolsysteem vindt u in ons nieuwsbericht van 9 maart 2016.

Meer informatie
Voor meer informatie over de kilometerheffing: Arie Verhoef, Senior beleidsmedewerker kwaliteit, arbo & milieu, info@vaco.nl of (071) 568 69 70.