check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Nieuwe instructieborden voor het oppompen van banden

13 juni 2024

In de loop van deze week ontvangen alle VACO-bandenservicebedrijven nieuwe instructieborden over het veilig en vakkundig oppompen van personen- en bestelwagenbanden en/of  bedrijfswagen- en landbouwbanden. Deze leden ontvangen een of beide borden afhankelijk van de in deze vestiging uitgevoerde activiteiten. Voortschrijdend inzicht en helaas ook enkele ernstige ongevallen vormden aanleiding om de inhoud van deze instructieborden aan te passen. 

Praktijkrichtlijnen monteren en oppompen 
De instructieborden vormen een onderdeel van de updates van de verschillende Praktijkrichtlijnen over het veilig en vakkundig monteren en oppompen van de verschillende soorten banden. Adviseer uw medewerkers de Praktijkrichtlijnen te lezen op Mijnbandenbaan. Vervolgens kunnen medewerkers via deze pagina  een bijbehorende kennistest doen. Het resultaat van de test kunnen zij naar hun eigen mail sturen. 

Product van sociale partners 
De Praktijkrichtlijnen zijn goedgekeurd door zowel VACO als de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. Ook de Arbeidsinspectie heeft deze praktijkrichtlijnen positief beoordeeld. 

Voorlichting en instructie 
De Arbowet stelt u als werkgever verantwoordelijk voor goede voorlichting en instructie aan de medewerkers. Mede daarom adviseren wij u het/de instructiebord(en) op een goed zichtbare plek in uw werkplaats op te hangen. Hiermee stimuleert u niet alleen veilig en gezond werken maar ook vaktechniek. Oude instructieborden kunt u weggooien. 

Instructiebord oppompen bedrijfswagen- en landbouwbanden 
Gezien de aanzienlijk grotere arborisico’s bij het monteren en oppompen van grotere banden (b.v. bedrijfswagen- en landbouwbanden) zijn de bedrijven die zich hiermee bezighouden verplicht door de Arbeidsinspectie om dit instructiebord in de buurt van de bandenkooi op te hangen. VACO adviseert het instructiebord niet aan de bandenkooi zelf op te hangen omdat deze mogelijk bij een klapband een ongecontroleerde beweging zal maken en weg kan schieten. Maak uw medewerkers ook attent op het bord! In de instructie staan de verschillende fasen van het oppompen van de banden en de maatregelen die daarbij genomen moeten worden. 
 


Extra instructieborden 
VACO-leden, niet lid van de sector Bandenservice, kunnen per vestiging één gratis exemplaar van beide instructieborden bij VACO aanvragen. De kosten voor extra instructieborden bedragen € 14,95 per instructiebord, exclusief BTW en inclusief handling- en verzendkosten (niet-VACO-leden betalen € 29,95). De instructieborden kunt u bestellen via de webshop van vaco.nl.  

Meer informatie 
Neem contact op met Arie Verhoef, senior beleidsmedewerker kwaliteit, arbo & milieu: info@vaco.nl of 071-568 69 70