check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Verplichte keuring bij klem-fitting constructie voor velgen van 24 inch en groter

02 mei 2024

Recent heeft de Arbeidsinspectie ingestemd met de inhoud van de Praktijkrichtlijn (de)monteren en oppompen van banden van meerdelige klem fitting velgen (o.a. voor reachstackers en heavy heftrucks). In deze Praktijkrichtlijn komt naar voren dat velgen groter dan 24 inch van klem-fitting constructies na demontage om veiligheidsredenen verplicht moeten worden gecontroleerd op sterkte (o.a. op haar- en oppervlaktescheuren). Dit betreft een Non Destructive Inspection (Magnafluxen). Uitsluitend op goedgekeurde velgen mogen weer banden worden gemonteerd. Van elke velg dient een rapport/certificaat van goedkeuring beschikbaar te zijn. Velgen moeten worden gestraald voordat deze gescand kunnen worden op sterkte. Na de scan moet de velg weer gespoten / gecoat worden. 

VACO adviseert haar leden vriendelijk doch dringend om haar klanten van bovengenoemde verplichting op de hoogte te stellen. 

Bovengenoemde Praktijkrichtlijn wordt nu door de Arbeidsinspectie gehanteerd als branchenorm voor het veilig werken en is ook door de branche als zodanig erkend. Op dit moment wordt de Praktijkrichtlijn voor publicatie gereed gemaakt. Naar verwachting zal de Praktijkrichtlijn medio 2024 voor leden en relaties beschikbaar zijn.