check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Verhaal van een medewerker: "Waar mogelijk gebruiken we natuurlijk hulpmiddelen. En we gebruiken ons gezond verstand."

01 februari 2024

In de VACO kalender 2024 spelen medewerkers uit de banden- en wielenbranche de hoofdrol. Deze maand delen wij met u het achtergrondverhaal van de medewerker van februari 2024.

De monteurs gebruiken allemaal persoonlijke beschermingsmiddelen: van veiligheidsbrillen en handschoenen tot gehoorbescherming en goede werkkleding. Rob Klinkenberg: "We hebben een hecht team en verdragen het dat we elkaar  aanspreken op het gebruik van beschermingsmiddelen." Rob is sinds 2008 met zijn broer Pierre eigenaar van Profile Beaujean, een bandenservicebedrijf dat al in 1964 werd opgericht. "Wij zijn de derde generatie. Ik ben directeur in Echt en Pierre in Hoensbroek. Wij vinden communicatie belangrijk en overleggen om de andere dag met elkaar. We hebben een mooi vak. Het contact met de mensen is leuk."  

27 jaar geleden
In 1997 klapte bij een pechservice onderweg een velg van de vrachtwagenband, waardoor een collega dodelijk verongelukte. Rob: "Het was domme pech. We hadden alles in orde en alles was gekeurd..." Door de nasleep van zo'n vreselijke gebeurtenis is veiligheid nooit meer uit Rob's gedachten gegaan. Maar we zijn inmiddels ook 27 jaar verder. Er is sindsdien veel meer aandacht voor gevaarlijke situaties, regels en procedures zijn aangescherpt en apparatuur is beter geworden. Rob: "We pompen de band nu tot twee bar op en zetten dan het wiel vast. Mocht de band klappen, dan zit het wiel in ieder geval vast op het voertuig."  


Herken het gevaar
Gevaar herkennen voorkomt ongelukken. Rob: "Gevaar kan een niet goed geplaatste krik zijn of een gladde werkplaatsvloer door natte auto's. Als je het herkent kun je er op anticiperen. Daarom gebruiken we strooizout op de stoep, een bandenlift om niet te hoeven tillen en natrekkaartjes om de wielbouten na vijftig kilometer na te trekken. Waar mogelijk gebruiken we natuurlijk hulpmiddelen. En we gebruiken ons gezond verstand." Dat alles is echter geen garantie op geen ongelukken. Rob: "Ook met een certificaat 'veilig werken langs de weg' rijden automobilisten nog steeds op afgekruiste wegbanen door. Herken dat gevaar. Alles begint met gezond verstand."