check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Verhaal van een medewerker: "Haal je papieren, draag je pbm's, pas op jezelf! Dat zeg ik steeds weer tegen de jonge gasten"

02 oktober 2023

In de VACO kalender 2023 spelen medewerkers uit de banden- en wielenbranche de hoofdrol. Deze maand delen wij met u het achtergrondverhaal van de medewerker van oktober 2023.

 

"Door corona is veiligheid er bij ingeschoten"

Arjon Emaar is specialist in luchtdrukwisselsystemen voor landbouwvoertuigen. Hij was negen jaren docent techniek op een MBO-school en dat verklaart waarom hij papieren zo belangrijk vindt. "Een VCA-certificaat, een heftruckcertificaat of een cursus Veilig Werken Langs de Weg heb je overal nodig. Dat is bagage waar je wat aan hebt. Certificaten motiveren."

 

Serieus goedgekeurd spul
Een collega van Arjon heeft een ontsteking in zijn oog. Arjon: "Zolang hij onder een voertuig werkt en geen veiligheidsbril draagt, zal hij last houden van oogontstekingen. 'Maar een bril is lastig', zei hij. Dat is het ook, maar vuil uit je ogen laten halen door een arts is nog lastiger." Als je werkt, zegt Arjon, gebruik dan de bandenkooi, het kost maar een paar minuten extra, draag goed sluitende werkkleding, gebruik handschoenen, zet een veiligheidsbril op, gebruik passende otoplastieken en doe veiligheidsschoenen aan. Maar die gympies dan die jij op de foto draagt? "Dat zijn moderne werkschoenen klasse S3, met een stalen neus en stalen zool. Da's serieus goedgekeurd spul. Maar het ziet er wel hip uit hè?"

 

"Ik was ook zo"
Vaak moet er eerst iets gebeuren voor iemand de ernst van een situatie inziet. Arjon: "Als het ernstig genoeg is, sluit de Arbeidsinspectie de deur en staan we allemaal op straat. Maar als die gasten een gezinnetje krijgen, gaan ze toch anders naar veiligheid kijken." Hoe was jij eigenlijk als jonge gast? "Eigenlijk hetzelfde: even ijzer doorslijpen zonder bril, even lassen zonder laskap en ik heb splinters in mijn ogen gehad. Ik moest dus ook bijgestuurd worden qua veiligheid, maar de mentaliteit is tegenwoordig wel iets anders en door corona is veiligheid erbij ingeschoten. Haal je papieren, draag je pbm's, pas op jezelf! Dat zeg ik steeds weer tegen de jonge gasten."