check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

RecyBEM: 2,23 miljoen gebruikte autobanden ingezameld in het derde kwartaal van 2022

01 november 2022

RecyBEM-inzamelaars zamelden in het derde kwartaal van 2022 in totaal 2,23 miljoen gebruikte autobanden in. Dat is 1 procent minder dan in het derde kwartaal van vorig jaar, aldus RecyBEM. 

De inzamelcijfers in het derde kwartaal zijn lager dan in het tweede kwartaal. Dat is al jaren het geval, aldus RecyBEM.  In het afgelopen derde kwartaal zijn er bijna negen procent minder banden “oud voor nieuw” vervangen dan in het tweede kwartaal van dit jaar. In de afgelopen jaren was dat verschil ongeveer even groot. 

Gunstige cijfers  
RecyBEM ziet in de cijfers geen tekenen dat de hoeveelheden ingezamelde banden teruglopen. Dat is gunstig. Als de vraag naar nieuwe banden door de economische omstandigheden daalt, dan zal ook het aantal ingezamelde banden afnemen, aldus RecyBEM. Bij iedere band die op de markt komt, zamelen de inzamelaars immers een gebruikte band in.  

Forse besparing 
De inzameling van gebruikte banden heeft in het afgelopen kwartaal weer een grote besparing van grondstoffen en CO2-uitstoot opgeleverd. De besparing in 1 kwartaal is:

  • 8.659 ton rubber 
  • 1.603 ton staal 
  • 45 ton textiel 
  • 18.943 ton CO₂  


1 x oud voor 1 x nieuw  
Het uitgangspunt voor RecyBEM blijft dat voor iedere verkochte autoband in Nederland een gebruikte band wordt ingezameld. Die banden worden vervolgens zo duurzaam mogelijk hergebruikt of verwerkt. RecyBEM wil samen met de branche en de overheid voorkomen dat er zwerfafval van gebruikte banden ontstaat. Het doel is een 100 procent marktdekking met ‘1 x oud voor 1 x nieuw’ realiseren. In het derde kwartaal zat RecyBEM daar boven: voor elke 100 nieuwe banden zamelden de inzamelaars 108 gebruikte banden in.