check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

ETRMA: groei bandenverkopen in europa, tevens signalen afnemende vraag

15 juli 2022

De ETRMA heeft de verkoopcijfers van haar leden in de vervangingsmarkt, gemeten over het tweede kwartaal, gepubliceerd. De European Tyre and Rubber Manufacturers' Association rapporteert voornamelijk groeicijfers ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021, maar signaleert daarnaast tekenen van afnemende vraag.  

De bandenverkopen in de vervangingsmarkt zien er op het eerste gezicht goed uit. 
De verkoop van personenwagenbanden, banden voor SUV’s en voor lichte bestelwagens steeg met 6% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Het trucksegment liet een verkoopstijging van 11% zien. Het segment banden voor landbouwvoertuigen liet een terugval zien; de verkoopdaling bedroeg 21% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Volgens de ETRMA is het segment landbouwbanden het enige segment dat qua afzetvolume achterblijft ten opzichte van de afzet in 2019. 

Pijnpunt: stijgende prijzen
Volgens de ETRMA zijn de groeicijfers te danken aan het economische herstel. Tegelijkertijd ontvangt de ETRMA signalen dat de vraag naar banden afneemt. De ETRMA vreest dat de bandenindustrie onder druk blijft staan, onder invloed van de stijgende prijzen van energie, grondstoffen en halfproducten.