check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

CBR volgt VACO Verenigingsstandpunt over gemixte seizoenenmontage

25 november 2021

Het CBR heeft de nieuwe bandenregeling gepresenteerd. Personenauto’s (‘lesauto’s’) die gebruikt worden voor een praktijkexamen of toets moeten aan deze regeling voldoen. De CBR-bandenregeling is in lijn met het VACO Verenigingsstandpunt over gemixte seizoenenmontage: op een examenvoertuig moeten vier dezelfde bandentypes zijn gemonteerd. Een auto met bijvoorbeeld twee vierseizoenenbanden en twee winterbanden voldoet daarmee niet aan de CBR-bandenregeling.

Zomerbanden, vierseizoenenbanden en winterbanden verschillen van rubbersamenstelling in het loopvlak en profiel. Daarmee verschillen de eigenschappen van deze banden. Kort samengevat: een mix van seizoenscategorieën op een auto heeft een negatieve invloed op het voertuiggedrag en daarmee op de veiligheid. In het Verenigingsstandpunt over gemixte seizoenenmontage wordt het rijden op banden met verschillende seizoenscategorieën daarom afgeraden.

Goed voorbeeld voor nieuwbakken automobilisten
VACO is blij dat het CBR dezelfde mening is toegedaan en in de bandenregeling heeft opgenomen. Dat komt de verkeersveiligheid ten goede. Het geeft bovendien meteen het goede voorbeeld aan de examenkandidaten, die straks veelal met hun eigen auto op pad gaan.

Safety first
De CBR-bandenregeling geeft de leerlingen op meerdere gebieden het goede voorbeeld. Van 1 november tot en met 15 april is de CBR-winterbandenregeling van kracht. Bij winterse omstandigheden is het gebruik van vierseizoenen- of winterbanden verplicht. Van 15 mei tot en met 15 september is de zomerbandenregeling van kracht. Bij tropische temperaturen (30 graden of meer), is het gebruik van winterbanden tijdens examens niet toegestaan.

Meer informatie
VACO Nieuws 3-2021: Gemixte montage is veiligheidsrisico