check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Coronacrisis: aanscherping maatregelen (update)

22 november 2021

Met ingang van vrijdag 19 november 2021 is de maatregel over quarantaine aangescherpt. Is een huisgenoot besmet? Dan moeten alle andere huisgenoten in quarantaine.

Quarantainecheck
Sinds vorige week vrijdag geldt: als een huisgenoot besmet is, dan gaat hij of zij in isolatie. Alle andere huisgenoten, beschermd en niet-beschermd, moeten in quarantaine. Dat geldt dus ook voor huisgenoten die volledig zijn gevaccineerd. Op de overheidswebsite quarantainecheck komt u te weten of u, of uw medewerker, in quarantaine of isolatie moet en hoe lang dat vervolgens gaat duren. 

In isolatie
Wie in isolatie moet, mag geen bezoek ontvangen. Bezoek van een (huis)arts mag uiteraard wel. U blijft thuis en blijft het liefst ook in uw eigen kamer.

In quarantaine
Wie in quarantaine moet, mag ook geen bezoek ontvangen. Hou anderhalve meter afstand van uw huisgenoten. U mag niet de deur uit, dus laat anderen boodschappen doen. Werken mag alleen vanuit huis.

Voorbeeld
Kees werkt bij een bandenservicebedrijf. Hij is volledig gevaccineerd. De thuiswonende zoon van Kees is positief getest. De zoon van Kees moet in isolatie, Kees moet thuis in quarantaine en kan dus voorlopig niet naar zijn werk. 

De overige maatregelen zijn niet gewijzigd en blijven in ieder geval geldig tot zaterdag 4 december 2021: 

Mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand
Mondkapjes zijn verplicht in alle publieke binnenlocaties waar het coronatoegangsbewijs niet verplicht is. De mondkapjesplicht geldt daarmee voor onder meer de receptie en ontvangstruimte van bedrijven in de banden- en wielenbranche. Daarnaast moet iedereen anderhalve meter afstand houden. Zorg er dus voor dat uw bezoekers anderhalve meter afstand kunnen houden in bijvoorbeeld uw klantenruimte. Zorg er, waar mogelijk, voor dat uw medewerkers hun werk op veilige afstand van elkaar kunnen uitvoeren.   

Openingstijden tot 18.00 uur
Niet-essentiële winkels en -dienstverlening, waaronder bandenservicebedrijven, mogen voor klanten open blijven tot 18.00 uur. Voor wagenparkbeheer en pechhulpverlening geldt deze beperking niet.

Thuiswerken
Het thuiswerkadvies is aangescherpt naar ‘werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’. Voor mensen die wel naar hun werk moeten of op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis waar mogelijk buiten de spits.

Maak gebruik van de corona-instructiekaarten

Hang het VACO corona-advies voor klanten op uw toegangsdeur, bij de balie en in uw klantenruimte. De medewerkersinstructiekaart kunt u ophangen in de kantine en werkplaats.  

Basisregels
De corona-basisregels blijven uiteraard van kracht:

  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat u testen bij de GGD. Ook als u al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • Schud geen handen.
  • Was handen vaak en goed.
  • Hoest en nies in uw elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Meer informatie