check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Coronacrisis: veel gestelde vragen over vakantie en vaccinatie

14 juli 2021

Omdat het aantal besmettingen helaas weer oploopt, worden er door de overheid opnieuw diverse maatregelen getroffen. We krijgen hierover veel vragen. De meest gestelde vragen van dit moment benoemen we hieronder. Voor een overzicht van alle FAQ's verwijzen we u graag naar het VACO-dossier Informatie coronavirus

Mag je als werkgever vaccineren verplicht stellen en er naar vragen?
Nee. Een werkgever mag een werknemer niet verplichten zich te laten vaccineren. Dit is in strijd met het (mensen)recht op lichamelijke integriteit. Lichamelijke integriteit betekent dat iedereen zelf beslist wat er wel of niet met het eigen lichaam gebeurt, wie het aanraakt of welke handelingen worden uitgevoerd. Een werkgever mag ook niet bij een werknemer informeren of hij ingeënt is. Dit is in strijd met het recht op privacy.

Hoe om te gaan met vakantie in coronatijd?
Onlangs berichten we u al over ‘vakantieplannen in coronatijd’. Het is belangrijk om uw medewerkers goed te informeren en de wijzen op de regels die u hanteert. Hiervoor is een voorbeeldbrief (inloggen) beschikbaar. Deze is aangepast naar de laatste stand van zaken.

Mogen medewerkers hun geplande vakantiedagen uitstellen?
Voor reeds geplande én goedgekeurde vakanties geldt dat deze in principe blijven staan. In bijzondere gevallen kan hier vanuit goed werkgeverschap afgeweken worden.  Bijvoorbeeld als iemand een huwelijksreis had gepland die nu niet door kan gaan. Dan is het redelijk om te kijken of het later opnemen van de dagen mogelijk is. 

Meer informatie
Heeft u vragen, neem dan contact op met Erwin Holterhues, manager sociale zaken/HR, via info@vaco.nl of (071) 568 69 70.