check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Voorbereiding subsidieregeling emissievrije bestelwagens gestart

03 december 2020

Gemeenten krijgen vanaf 2025 de mogelijkheid om zero emissie-zones in te stellen. Bestelwagens en vrachtwagens mogen vanaf 2030 alleen in deze gebieden rijden als ze emissievrij zijn. Elektrische bestelwagens zijn duurder in aanschaf dan ‘conventionele’ exemplaren. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil ondernemers daarom tegemoetkomen met een aanschafsubsidie.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een subsidieregeling emissieloze bedrijfsvoertuigen voor. Deze subsidie zal, volgens de huidige plannen, 10% van de nieuwprijs met een maximum van 5.000 euro bedragen. Het streven is dat ondernemers vanaf komend voorjaar subsidie kunnen aanvragen voor aanschaf of lease van een emissievrije bestelwagen.

Internetconsultatie
Inmiddels is een conceptregeling gepubliceerd, die tot en met 11 januari 2021 in internetconsultatie is.

Overgangsregeling
Nieuwe bestel- of vrachtwagens die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, mogen alleen in de zero emissie-zones komen als ze emissievrij rijden. Voor ondernemers met bedrijfswagens met een verbrandingsmotor van vóór 2025 komt er een overgangsregeling.