check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Vanaf 2025 mogelijkheid voor zero emissie-zones in steden

04 november 2020

Gemeenten krijgen vanaf 2025 de mogelijkheid om zero emissie-zones in te stellen. Bestelwagens en vrachtwagens mogen vanaf 2030 alleen in deze gebieden rijden als ze emissievrij zijn. Er komt een overgangsregeling voor relatief schone bestelwagens en vrachtwagens met verbrandingsmotor.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 30 tot 40 grotere steden een zero emissie-zone komt voor stadslogistiek. Steden kunnen zo’n zone vanaf 1 januari 2025 invoeren. Voorwaarde is dat ze die minimaal vier jaar van tevoren aankondigen. In een zero emissie-zone is vanaf 2030 alleen toegang voor batterij-elektrische voertuigen of voertuigen op waterstof. Over de invulling van deze afspraak heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) een Kamerbrief geschreven.

Overgangsregeling
Nieuwe bestel- of vrachtwagens die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, mogen alleen in de zero emissie-zones komen als ze emissievrij rijden. Voor ondernemers met bedrijfswagens met een verbrandingsmotor van vóór 2025 komt er een overgangsregeling. Euro 6-vrachtwagens die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn (bakwagens) of maximaal 8 jaar oud zijn (trekker-opleggercombinaties) mogen tot 1 januari 2030 in de zones rijden. Euro 5-bestelwagens hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero emissie-zones, voor Euro 6-bestelwagens is de grensdatum 31 december 2027.

De staatssecretaris werkt momenteel aan een subsidieregeling voor de aanschaf van zero emissie-bedrijfswagens.