check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Trends autobranche: meer elektrische auto’s, meer werkplaatsomzet

14 januari 2020

De verkoopcijfers van volledig elektrische auto’s (EV’s) zijn in 2019 enorm gestegen. In een analyse van de ontwikkelingen in de autobranche constateert ING Bank daarnaast positieve ontwikkelingen voor de vervangingsmarkt: het Nederlandse wagenpark groeit, veroudert en rijdt meer kilometers. 


Tesla Model 3
In 2018 was 5,4% van de nieuw verkochte auto’s een EV, vorig jaar was dat ruimschoots verdubbeld naar 13,9%. De elektrische Tesla Model 3 was veruit de bestverkochte auto van Nederland. Elektrische auto’s worden daarmee steeds normaler, niet alleen op straat maar ook in de werkplaats. EV’s vragen speciale aandacht bij de aankoop en vervanging van banden, onder meer vanwege het relatief hoge voertuiggewicht (belastingindex!). Professionele bandenspecialisten zijn voorbereid op dit snel groeiende marktsegment.


Positieve trends
ING Bank constateert een aantal, voor de autobranche positieve, ontwikkelingen. De omzet van reparatie, onderhoud en onderdelen is de afgelopen jaren toegenomen. Belangrijke aanjagers zijn het groeiende wagenpark en de veroudering van het wagenpark in Nederland; in 10 jaar tijd is het aandeel auto’s van 15 jaar of ouder gestegen van 12% naar 23%. 


Groei private lease
Private lease wint snel aan populariteit. Dit segment groeit van 150.000 voertuigen (eind 2018) naar circa 220.000 voertuigen eind dit jaar, zo verwacht ING. Belangrijk voor de onderhoudsmarkt: de eigenaren van deze voertuigen (veelal leasemaatschappijen) bepalen waar het onderhoud plaatsvindt.