check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Feiten en cijfers


Bandenslijtage en hoe deze te beperken

Banden zijn essentieel voor de verkeersveiligheid. Zij vormen het enige contact tussen het voertuig en de weg. Dit contact moet wrijving hebben om grip te genereren, met als onvermijdelijk gevolg dat de banden van voertuigen slijten. Tegelijkertijd slijt het wegdek. Door de wrijving tussen band en wegdek ontstaan deeltjes die zijn samengesteld uit bandenslijtsel en deeltjes van het wegdek. Deze deeltjes worden ‘tyre & road wear particles’ (TRWP) genoemd.

Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar TRWP. Onder meer naar de samenstelling, verspreiding en mogelijke gezondheidseffecten ervan. VACO heeft de conclusies van deze onderzoeken samengevat in de position paper Bandenslijtage en hoe deze te beperken.


Personenautobanden - typen en maatvoering

Onderzoeksbureau GfK vergeleek de afzetcijfers van personenautobanden in de periode januari - oktober 2018 met dezelfde periode in 2017.  De belangrijkste conclusies zijn:   
  • De afzet van allseasonbanden nam met 27% toe.
  • De afzet van zomerbanden liep met 3% terug.
  • De afzet van winterbanden daalde met 4%.
  • Het marktaandeel van grotere inchmaten blijft groeien, ten koste van de kleinere maten. De afzet van banden van 18 inch en groter groeit met 10% of meer. 

 

Branche in beeld 2017 - 2018

De uitgave ‘Branche in beeld 2017 – 2018’ behandelt onder meer de belangrijkste ontwikkelingen en aandachtspunten in de banden- en wielenbranche. U kunt de uitgave hier downloaden.